Een historisch pand met een verhaal. Dat we moderniseren waar nodig, maar vooral de luxe sfeer en oude ziel in behouden.
1875
Vanaf midden 19e eeuw ontstaat het café. In 1897 wordt het pand verbouwd.
1926
Het pand krijgt een monumentale status.
1949 – 1954
De gebroeders Jan en Guus Brand geven Theo Koch de leiding over het restaurant. Dit doet Koch samen met maître George van Kooten. Voorheen werkte Koch bij de ‘Pubche Kaiser’. Hij blijkt een ondernemend man en begint zijn eigen zaak ‘Aux Arcades’. Hier komen veel Duitsers over de vloer. Dankzij een Duitse cuisinier doet hij veel ervaring op in de traditionele keuken, die hij later zal toepassen. In korte tijd slaagt Koch erin om van rotisserie Au Coin Des Bons Enfants een thuis te maken voor culinaire gasten.
Koch kookt zelf op de eerste verdieping en past een geheel nieuwe formule toe. Ook bedient en verzorgt hij zijn gasten met culinaire vakkennis en goede wijn en bier. Naam maakt Koch met de aankleding van het restaurant. Iedere avond zit het vol en staan wel 10 medewerkers in de bediening. Pianist Matty Niël levert een sfeervolle muzikale bijdrage. Na zijn vertrek speelt Jean Codolban.
Een van de hoogtepunten is een bezoek van Generaal George Marshall in september 1952. Drie jaar later krijgt Prins Bernard het ereridderschap van Chaine de Rotisseurs. In 1954 vertrekt Koch naar Chateau Neercanne.
Charles Leon Bignell is de eerste opvolger. Vervolgens komen Ruigrok, Jagersma, van Vliet, Schiefers, Ritzerveld en Taselaar nog aan het roer.
1979
Au Coin wordt voor het eerst opgenomen in de Gault&Millau gids.
2005
Au Coin wordt weer met een Michelinster bedeeld, die stand houdt tot 2013.
Het Jekerkwartier wordt een druk bezocht stadsdeel. Het geestelijke leven in de verschillende kloosters verschuift naar een studenten leven rond de Universiteit Maastricht. De oude industrie verdwijnt en maakt plaats voor culinair toerisme.
2023
Au Coin wordt bekroond met één Michelinster. "Verfijnde keuken. Zeker een bezoek waard! Au Coin des Bons Enfants is een stukje culinaire Maastrichtse geschiedenis. Zo werd het restaurant in 1957 voor het eerst bekroond met een MICHELIN ster. In april 2023 schreven Timo Reichelt en sommelier Lino de Vrede een nieuw hoofdstuk met respect voor het verleden."
1902
Het pand wordt gekocht door Hubertus Brand. Hij voegt Ezelmarkt 4 en Kakeberg 2 samen in een woonhuis en café.
1908
L. Marchand wordt de uitbater van het café.
1949
Verbouwing brouwerij op de ‘coin’ vernoemd tot best bewaarde deel van oud Maastricht. De architect voegt beide panden aan de voorkant samen voor de vestiging van ‘Au Coin Des Bons Enfants’.
Maastricht kent een dergelijke eetgelegenheid nog nauwelijks in die tijd. Het is een bijzonder idee voor een restaurant. In de naoorlogse jaren probeert de Brand Bierbrouwerij haar imago te verbeteren door te gaan exploiteren en bier te promoten aan de betere klasse.
1957
Bignell wordt bekroond met een Michelinster. Au Coin Des Bons Enfants is de eerste sterrenzaak van Maastricht en een van de eerste in heel Nederland na de Tweede Wereldoorlog. 25 jaar lang houdt deze ster stand.
1960
Ruigrok neemt het over. Na een gedwongen vertrek neemt Sjors van Kooten de honneurs waar.
1964
De heer en mevrouw Jagersma stappen als directie in. Tot 1968 werkt Harry Jagersma onder andere als assistent directeur bij Hotel Prinses Juliana in Valkenburg. Ook is hij lid van ‘de Club van Vijf’ en maakt hij deel uit van de ‘Alliance Gastronomique Beerlandaise’.
1971
Onder Schiefers wordt de zaak uitgebreid met de voormalige bakkerij van Theunissen-Huntjes aan de Tongersestraat. Hier opent hij het restaurant ‘Au Four Care’, waar het eten uit Au Coin wordt geserveerd.
1995
Na een tip van Pieter Taselaar (wijnkenner en levensgenieter) neemt zijn zoon George Taselaar de zaak over. In 1998 koopt hij het pand van de Brand Bierbrouwerij. Taselaar hanteert weer een totaal andere stijl, waarmee hij zich als patron cuisinier kan onderscheiden van andere zaken in de omgeving.
2020
Huidige eigenaren Timo Reichelt en Lino de Vrede nemen Au Coin over van George Taselaar. De Coin is al een mijlpaal an sich, het is aan hen om deze weer op te poetsen en de allure te geven die dit restaurant altijd gehad heeft.
1875
Vanaf midden 19e eeuw ontstaat het café. In 1897 wordt het pand verbouwd.
1902
Het pand wordt gekocht door Hubertus Brand. Hij voegt Ezelmarkt 4 en Kakeberg 2 samen in een woonhuis en café.
1908
L. Marchand wordt de uitbater van het café.
1926
Het pand krijgt een monumentale status.
1949
Verbouwing brouwerij op de ‘coin’ vernoemd tot best bewaarde deel van oud Maastricht. De architect voegt beide panden aan de voorkant samen voor de vestiging van ‘Au Coin Des Bons Enfants’.
Maastricht kent een dergelijke eetgelegenheid nog nauwelijks in die tijd. Het is een bijzonder idee voor een restaurant. In de naoorlogse jaren probeert de Brand Bierbrouwerij haar imago te verbeteren door te gaan exploiteren en bier te promoten aan de betere klasse.
1949 – 1954
De gebroeders Jan en Guus Brand geven Theo Koch de leiding over het restaurant. Dit doet Koch samen met maître George van Kooten. Voorheen werkte Koch bij de ‘Pubche Kaiser’. Hij blijkt een ondernemend man en begint zijn eigen zaak ‘Aux Arcades’. Hier komen veel Duitsers over de vloer. Dankzij een Duitse cuisinier doet hij veel ervaring op in de traditionele keuken, die hij later zal toepassen. In korte tijd slaagt Koch erin om van rotisserie Au Coin Des Bons Enfants een thuis te maken voor culinaire gasten.
Koch kookt zelf op de eerste verdieping en past een geheel nieuwe formule toe. Ook bedient en verzorgt hij zijn gasten met culinaire vakkennis en goede wijn en bier. Naam maakt Koch met de aankleding van het restaurant. Iedere avond zit het vol en staan wel 10 medewerkers in de bediening. Pianist Matty Niël levert een sfeervolle muzikale bijdrage. Na zijn vertrek speelt Jean Codolban.
Een van de hoogtepunten is een bezoek van Generaal George Marshall in september 1952. Drie jaar later krijgt Prins Bernard het ereridderschap van Chaine de Rotisseurs. In 1954 vertrekt Koch naar Chateau Neercanne.
Charles Leon Bignell is de eerste opvolger. Vervolgens komen Ruigrok, Jagersma, van Vliet, Schiefers, Ritzerveld en Taselaar nog aan het roer.
1957
Bignell wordt bekroond met een Michelinster. Au Coin Des Bons Enfants is de eerste sterrenzaak van Maastricht en een van de eerste in heel Nederland na de Tweede Wereldoorlog. 25 jaar lang houdt deze ster stand.
1960
Ruigrok neemt het over. Na een gedwongen vertrek neemt Sjors van Kooten de honneurs waar.
1964
De heer en mevrouw Jagersma stappen als directie in. Tot 1968 werkt Harry Jagersma onder andere als assistent directeur bij Hotel Prinses Juliana in Valkenburg. Ook is hij lid van ‘de Club van Vijf’ en maakt hij deel uit van de ‘Alliance Gastronomique Beerlandaise’.
1971
Onder Schiefers wordt de zaak uitgebreid met de voormalige bakkerij van Theunissen-Huntjes aan de Tongersestraat. Hier opent hij het restaurant ‘Au Four Care’, waar het eten uit Au Coin wordt geserveerd.
1979
Au Coin wordt voor het eerst opgenomen in de Gault&Millau gids.
1995
Na een tip van Pieter Taselaar (wijnkenner en levensgenieter) neemt zijn zoon George Taselaar de zaak over. In 1998 koopt hij het pand van de Brand Bierbrouwerij. Taselaar hanteert weer een totaal andere stijl, waarmee hij zich als patron cuisinier kan onderscheiden van andere zaken in de omgeving.
2005
Au Coin wordt weer met een Michelinster bedeeld, die stand houdt tot 2013.
Het Jekerkwartier wordt een druk bezocht stadsdeel. Het geestelijke leven in de verschillende kloosters verschuift naar een studenten leven rond de Universiteit Maastricht. De oude industrie verdwijnt en maakt plaats voor culinair toerisme.
2020 - huidig
Huidige eigenaren Timo Reichelt en Lino de Vrede nemen Au Coin over van George Taselaar. De Coin is al een mijlpaal an sich, het is aan hen om deze weer op te poetsen en de allure te geven die dit restaurant altijd gehad heeft.
2023
Au Coin wordt bekroond met één Michelinster. "Verfijnde keuken. Zeker een bezoek waard! Au Coin des Bons Enfants is een stukje culinaire Maastrichtse geschiedenis. Zo werd het restaurant in 1957 voor het eerst bekroond met een MICHELIN ster. In april 2023 schreven Timo Reichelt en sommelier Lino de Vrede een nieuw hoofdstuk met respect voor het verleden."