Oude ‘Coin’ in een nieuwe jas

Dat Maastricht rijk is aan culinaire hotspots, mag algemeen bekend zijn. Aan de Ezelmarkt ligt er eentje met misschien wel de mooiste naam van allemaal: Au Coin des Bons Enfants. De ‘Coin’ in de volksmond krijgt een nieuwe jas. Aan de hand van de twee nieuwe eigenaren Timo Reichelt en Lino de Vrede wordt het restaurant daarnaast in oude luister hersteld.

 

Werklui zijn druk in de weer in Au Coin des Bons Enfants aan de Ezelmarkt. Waar nu nog verfkwasten en gereedschap het werk doen, moet (als alles goed gaat) begin mei de wijn vloeien en de tafels vol staan met heerlijke gerechten. Voor dat eerste is Lino de Vrede nu verantwoordelijk, voor het tweede Timo Reichelt. De jonge horecaondernemers hebben de ‘Coin’ overgenomen van George Taselaar en staan te popelen om te beginnen.

 

Chef de cuisine Reichelt begon zijn loopbaan bij het bekende restaurant Im Schiffchen in Duitsland en werd verder opgeleid in Duitsland, Italië en Spanje bij koks op hoog niveau. Hij werkte in Maastricht onder meer bij Tout a Fait. De Vrede deed een horecaopleiding, en werkte bij Tout a Fait. De twee kwamen als een toeval samen, vertelt Reichelt. “Ik was eigenlijk wel klaar bij Tout a Fait in de keuken. Ik werd niet meer blij van mijn werk, alhoewel ik heel veel geleerd heb van Bart Aussems. Maar ik voelde dat het tijd was om op eigen benen te staan. Lino ken ik als een top-sommelier van wie ik vond dat hij ook meer kan dan hij bij Tout a Fait kon laten zien.”

 

Reichelt was al enige tijd om zich heen aan het kijken. Via horecamakelaar Luc Overhof werd hij geattendeerd op de te koop staande Au Coin des Bons Enfants. “Ik dacht: onbetaalbaar. Maar ik heb me toch laten overtuigen te gaan praten. Gelukkig maar, want dit was de kans waar ik naar op zoek was.” Een telefoontje naar collega De Vrede deed de rest. “Ik was ook toe aan iets nieuws, en dit kwam op het perfecte moment. Ik ben 22 jaar, heb niks te verliezen. En dan als Maastrichtenaar eigenaar zijn van deze topzaak, dat is echt fantastisch.”

 

De Vrede is 22, Reichelt 35. Twee nieuwe talenten aan het toch al rijke Maastrichtse horecafront. George Taselaar is vol vertrouwen over zijn opvolgers. “Ik ben vooral blij dat de traditie hier wordt voortgezet. Het voelt toch een beetje als mijn kindje. Nou, dat is bij Timo en Lino in goede handen, daar ben ik van overtuigd.” Taselaar stopt omdat hij genoeg had van het zelfstandig ondernemerschap. De Vrede en Reichelt staan juist te popelen om op eigen benen te staan. Reichelt: “Alleen al dat je je eigen muziek kunt aanzetten als je binnenkomt, heerlijk. Ik ben nu al trots dat deze prachtige zaak van ons is.”

 

De twee kunnen niet wachten op het moment dat ze hun gasten kunnen gaan verwennen. Wie verwacht in een totaal nieuwe, hippe en trendy zaak terecht te komen vanaf begin mei, heeft het mis. De Vrede: “De Coin is één en al historie. Het zou echt vreemd zijn als we dat te grabbel zouden gooien. Daarom moderniseren we waar nodig, maar houden we vooral de bekende sfeer en ziel in de zaak.” Reichelt staat straks in de keuken, De Vrede gaat over de wijnen. Reichelt: “Wij vormen een uitstekend duo. Ik ben gehard en gevormd in de Duitsland. Lino kent Maastricht als geen ander en weet alles van wijn. Die combinatie gaat de mensen verrassen, dat weet ik zeker.”

 

De Vrede, binnen de Maastrichtse horeca bekend als ‘pinot noir’, knikt instemmend. “We gaan een mix zoeken tussen klassiek en modern, zowel in de zaak als op de kaart. We willen hier echt iets gaan neerzetten. De Coin is al een mijlpaal an sich, het is aan ons om deze weer op te poetsen en de allure te geven die dit restaurant altijd gehad heeft.” De aanvulling van Reichelt laat weinig aan de verbeelding over. “Ik weet dat het ambitieus is, maar wij gaan er alles aan doen om Au Coin des Bons Enfants de Michelinster terug te geven.”